top of page
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
italia_edited.jpg

Italia

Ministerul Educației
Colegiul Național ,,Petru Rareș" Suceava

Proiect pentru susținerea atestatului profesional
Elev: Bîrleanu Antonela
Profesor coordonator : Ududec Marius 

Istoria Italiei

Legenda celor 2 frati

 • Conform legendei, Roma a fost înființată în 753 î.Hr. de către Romulus, care l-a învins pe fratele sau Remus. În mitologie vedem cum Rhea Silvia și zeul Marte au doi fii, Romulus și Remus, care au fost alăptați de o lupoaică și crescuți de un cioban. Romulus a fost considerat strămoșul regilor care s-au succedat la conducerea Regatului Roman.

 • În 509 Hr.,este alungat regele etrusc Tarquin și romanii se organizează într-o republică. În perioada 494 î.Hr. - 287 î.Hr.are loc un conflict de clasa între plebei (clasa inferioară) și aristocrația patricienilor (clasa dominantă). În 450 î.Hr. se întocmește un cod juridic, Legea celor Douăsprezece Table, imprimată în bronz .

 •  Prin 260 î.Hr. romanii controlau deja aproape întreaga peninsulă, iar tratatele generoase încheiate cu părțile învinse i-au adus prosperitate și alianțe militare. Crește ponderea muncii bazate pe sclavi. Roma se află în plin avânt.

 

Căderea Romei

           Commodus a fost ucis în 192. Urmează perioada de decădere a Imperiului de Apus. Cealaltă jumătate, de Răsărit, cu capitala la Constantinopole, și-a menținut puterea până în secolul al XV-lea, la năvălirea turcilor otomani. În secolul al III-lea Roma a fost slăbită de două fronturi de luptă simultane: războaiele împotriva Imperiului Persan, pe de o parte și invaziile triburilor germanice, pe de altă parte.

Doi mari împărați au reușit să mențină ordinea și să restaureze Imperiul. Dioclețian, care a preluat puterea în 284, a reorganizat și dezvoltat armata și a inițiat reforme fiscale și monetare. Imperiul fusese divizat în cel de Răsărit și cel de Apus încă din 286. În 305, Dioclețian se retrage, locul său fiind preluat, în anul următor, de către Constantin cel Mare. În 312, acesta inițiază o politică de toleranță religioasă, iar în 313 legalizează creștinismul. Deși Constantin reunește imperiul, în 330, el mută capitala acestuia în partea de est și anume în Constantinopol (actualul Istanbul).

Urmează o perioadă în care Italia își pierde din importanță în cadrul imperiului și devine o simplă provincie, fiind practic abandonată de împărații care au urmat, ajungând să fie condusă de o succesiune de conducători de triburi germanice.

 

Evul Mediu

      În perioada ce a urmat au avut loc o serie de fărâmițări și invazii străine. Conducători din diferite familii au incercat sa uzurpe tronul italian dupa dispariția Carolingienilor, în timp ce multe principate și orașe-stat au încercat să-și câștige autonomia. În anul 951, Otto I cel Mare a invadat Italia și și-a întărit pretențiile la suzeranitate asupra tuturor regilor și principilor germani din Italia, încoronându-se ca rege al Italiei și împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Sicilia a făcut parte din Imperiul Bizantin până în 827, când a fost cucerită de arabii musulmani, după ce aceștia au asediat Messina și Palermo. Sicilia a rămas sub stăpânire arabă până în secolul al XI-lea, când a fost cucerită de normanzi. Ca și francii, lombarzii și goții, nici arabii nu au reușit să unifice Italia.

De asemenea, prin 1150, multe din orașele din nord și centru, printre care Milano, Genova, Pisa, Florența, Veneția și Roma, s-au organizat ca niște comunități separate. În 1152, Sfântul Imperiu Romano-German redobândește control asupra nordului Italiei.

 

Renașterea

        Renașterea este marcată de o revoluție în artă, arhitectură, știintă, filozofie, societate. În secolul al XIII-lea, Italia este lovită de o epidemie devastatoare care a produs multe victime, "Moartea neagră” flagel care lovește o mare parte a Europei.

Orașele-stat renascentiste se aflau într-o competiție acerbă, care adesea cauza conflicte militare. Cele dominante erau: Milano, Veneția, Florența, Statul Papal și Regatul Neapolelui. Constantinopolul, capitala Imperiului Roman de Răsărit căzuse în 1453 sub influența Imperiului Otoman care de asemenea învinsese și Veneția. În 1454, aceste cinci orașe-stat dominante reușesc să obțina stabilitatea politică printr-un acord încheiat, în urma căruia își mențineau fiecare sfere de influență separate. Teama în fața Imperiului Otoman le obligă să colaboreze.

 

Primul Război Mondial

 În iulie 1914, asasinarea arhiducelui Ferdinand provoacă Austria să declare război Serbiei. Italia continuă să rămână neutră.

Deși Partidul Socialist Italian își menține poziția tradițională de neutralitate, Benito Mussolini, unul din membrii săi proeminenți, se opune acestui punct de vedere. La scurt timp, Mussolini este demis din partid, dar își lansează propriul ziar și pledează pentru intervenția de partea Marii Britanii, Franța și Rusia. Italia intră în război alături de aceste țări, având ca promisiune anumite teritorii, dar era nepregatită din punct de vedere industrial și militar și având ca susținere numai o mică parte a populației. Încă nu își revenise în urma campaniei dezastruoase din Libia. În Italia,Primul Razboi Mondial a adus moartea a peste jumătate de milion de militari, o economie devastată și un puternic sentiment de frustrare datorită neîndeplinirii promisiunii privind teritoriile ce ar fi fost câștigate ca recompensă pentru participare la război.

 

Al doilea Război Mondial

    În 1933, Hitler ajunge la putere în Germania. Italia, îngrijorata de ambițiile naziștilor, se îndreaptă către Franța și Marea Britanie. Totuși, după invazia din Etiopia din 1935, Liga Națiunilor impune sancțiuni împotriva Italiei. Pe 10 iunie, Italia declară război Franței și Marii Britanii în încercarea de a prelua controlul asupra Canalului Suez, dar britanicii resping trupele italiene. La 28 octombrie 1940, Mussolini ordonă invadarea Greciei, dar grecii reușesc cu succes să respingă trupele invadatoare. Hitler încearcă să ajute trupele italiene, dar armata sa suferă mari pierderi pe frontul din Albania. În iunie 1944, Roma este complet eliberată. În mai 1945, ultimele trupe germane din Italia se predau.

 

 

 

 

Foot Tracks on Sand

Despre Italia

 • Italia oficial  Republica italiană  este un stat unitar, republică parlamentară, aflat în Europa de Sud.

 • Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei.

 Splendoarea Italiei depășește arta, gastronomia și moda: țara este una dintre cele mai perfecte opere ale naturii și oferă o diversitate extraordinară începând de la culmi alpine și lacuri glaciare din nord până la cratere vulcanice și grote turcoaz în sud. Se pare că în această țară totul este creat prin sentimente și emoții. Orice oraș este o comoară. Nu este de mirare că odată ajunși în Italia, turiștii se reîntorc

Milano-main-850x450.jpg

Obiective turistice

1. Milano

 • Fiind principal oras al Italiei este situat in una dintre cele mai dezvoltate zone ale Italiei in Campia Lombardiei.

 • Orasul este recunoscut ca una din capitalele modei si design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasa prin casele de moda si cochete magazine, cum ar fi cele de pe via Montenapoleone sau din renumita Galleria Vittorio Emanuele II din Piazza Il Duomo.

       Principalele repere culturale si turistice sunt: Domul din Milano, Bazilica San Lorenzo, Biblioteca Ambroziana, Pinacoteca di Brera, Teatro alla Scala, Biserica Sant' Ambrogio, Castelul Sforzesco, Gara Centrala

shutterstock_245507692.jpg

2. Venetia

 • Cu o istorie remarcabilă si plină de evenimente, orasul care in secolul al XVIII-lea era unul dintre cele mai rafinate orase din Europa acelor vremuri.

 •  Orasul dogilor cum mai este supranumita Veneția este un obiectiv turistic de referintă al Italiei. Împreuna cu Padova, Veneția sunt constituite intr-o zona metropolitană. 

3. Fontana di trevi  Roma

 • Lângă Palazzo Poli la intersectia a trei străzi ale Romei din districtul Trevi, se afla cea mai mare si renumită fantana din Roma, unanim apreciată si ca una dintre cele mai cunoscute din lume.

Fontana di Trevi construita in secolul al XVIII-lea dupa proiectul arhitectului Nicola Salvi, imbina elemente a doua stiluri: clasic si baroc. Fontana di Trevi a fost restaurata in 1998 fiind dotată si cu pompe de recirculare si este una dintre atracțiile majore ale Romei.

4. Pompei si Herculaneum

 • Ramașițele impresionante ale oraselor Pompei si Herculaneum, îngropate de erupția Vezuviului din anul 79, ofera o imagine completă si vie a societații si a vieții de zi cu zi la începutul erei noastre.

 • O caracteristică specială a Pompeiului este bogația de graffitiuri mâzgălite pe zidurile sale, inclusiv unele mai deocheate.

 • Săpaturile arheologice realizate aici au scos la iveală un oras in stil roman, frumos conservat cu o multime de case, baruri, bai publice, bordeluri, restaurante si locuri de divertisment. 

florence-2353567_1280.jpg

Ponte Vecchio Florenta

Unul dintre cele mai vechi poduri din piatra din Europa, Ponte Vecchio (Podul Vechi) din Florenta este o cale de legatura peste Raul Arno, avand construite spatii care initial erau utilizate in Evul Mediu de macelari si mestesugari.
In prezent aceste spatii sunt utilizate ca magazine de suveniruri, bijuterii si arta; in secolul al XVII-lea spatiilor initiale li s-au adaugat noi spatii. In vecinatatea acestuia se afla alte doua poduri la fel de vechi: Ponte Santa Trinita si Ponte alle Grazie.
In perioada romana pe locul actualului pod se afla un pod de lemn utilizat la trecerea raului de renumita sosea romana Via Cassia, fapt atestat de un document din anul 996. Podul are trei segmente ale caror arce au deschideri de 27 de metri, cel principal avand o deschidere de 30 de metri

Jam Cookies

Mâncare tradițională specifică Italiei

Pizza

download.jpg

Pare atât de ușor de făcut, dar în realitate, a face o adevărată pizza este o artă și necesită mult mai mult decât doar câteva ingrediente simple, cum ar fi coca peste care se pun roșiile, brânza mozzarella, uleiul de măsline extra virgin și busuiocul.Cea mai faimoasă aromă este Margherita.
Legenda spune că această mâncare tradițională italiană a fost creată în 1889 de napolitanul Raffaele Esposito, când Margherita de Savoia (Regina Regatului Italiei) a vizitat orașul.

Paste

paste-bolognese.jpg

Sunt pregătite cu ingrediente populare și oferă celor care le încearcă o experiență unică datorită gustului său intens. sortimentele de paste poartă și ele denumiri italiene, precum: penne, spaghetti, maccheroni, tagliatelle, fusilli, bucatini, gnocchi, orechiette, rigatoni etc. Ele sunt cunoscute astăzi la nivel mondial nu sub nume asiatice, ci sub nume specifice italien

Burrata – Apulia

burr_0.png

Ați auzit cu siguranță de Burrata; acest produs italian este în esență o brânză mozzarella umplută cu resturi de mozzarella și smântână. În această regiune a Italiei, cunoscută local ca Puglia, există o mulțime de magazine de brânzeturi de unde se poate cumpăra sau să mânca o burrata proaspătă, de exemplu în Bari, Martina Franca, Andria sau Corato. Acest tip de brânză uimitor s-a născut în Italia în orașul Apulian Andria la începutul secolului al XX-lea. Alte lucruri de știut? Datorită prospețimii sale, burrata ar trebui să fie consumată în 24 – 48 de ore, de la producția sa.

Gelatto

gelato_flickr.jpg

Ca și în cazul cuvintelor pasta și pizza, gelato a devenit un termen universal recunoscut pentru un anumit tip de înghețată artizanală. Gustul gelato, fie într-o ceașcă, fie într-un cornet, este una din acele plăceri incontestabile ale vieții care merg mână în mână cu atmosfera magică a Italiei în întregime.

bottom of page