top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
italia_edited.jpg

Italia

Ministerul Educației
Colegiul Național ,,Petru Rareș" Suceava

Proiect pentru susținerea atestatului profesional
Elev: Bîrleanu Antonela
Profesor coordonator : Ududec Marius 

Istoria Italiei

Legenda celor 2 frati

  • Conform legendei, Roma a fost înfiinÈ›ată în 753 î.Hr. de către Romulus, care l-a învins pe fratele sau Remus. În mitologie vedem cum Rhea Silvia È™i zeul Marte au doi fii, Romulus È™i Remus, care au fost alăptaÈ›i de o lupoaică È™i crescuÈ›i de un cioban. Romulus a fost considerat strămoÈ™ul regilor care s-au succedat la conducerea Regatului Roman.

  • În 509 Hr.,este alungat regele etrusc Tarquin È™i romanii se organizează într-o republică. În perioada 494 î.Hr. - 287 î.Hr.are loc un conflict de clasa între plebei (clasa inferioară) È™i aristocraÈ›ia patricienilor (clasa dominantă). În 450 î.Hr. se întocmeÈ™te un cod juridic, Legea celor Douăsprezece Table, imprimată în bronz .

  •  Prin 260 î.Hr. romanii controlau deja aproape întreaga peninsulă, iar tratatele generoase încheiate cu părÈ›ile învinse i-au adus prosperitate È™i alianÈ›e militare. CreÈ™te ponderea muncii bazate pe sclavi. Roma se află în plin avânt.

 

Căderea Romei

           Commodus a fost ucis în 192. Urmează perioada de decădere a Imperiului de Apus. Cealaltă jumătate, de Răsărit, cu capitala la Constantinopole, È™i-a menÈ›inut puterea până în secolul al XV-lea, la năvălirea turcilor otomani. În secolul al III-lea Roma a fost slăbită de două fronturi de luptă simultane: războaiele împotriva Imperiului Persan, pe de o parte È™i invaziile triburilor germanice, pe de altă parte.

Doi mari împăraÈ›i au reuÈ™it să menÈ›ină ordinea È™i să restaureze Imperiul. DiocleÈ›ian, care a preluat puterea în 284, a reorganizat È™i dezvoltat armata È™i a iniÈ›iat reforme fiscale È™i monetare. Imperiul fusese divizat în cel de Răsărit È™i cel de Apus încă din 286. În 305, DiocleÈ›ian se retrage, locul său fiind preluat, în anul următor, de către Constantin cel Mare. În 312, acesta iniÈ›iază o politică de toleranță religioasă, iar în 313 legalizează creÈ™tinismul. DeÈ™i Constantin reuneÈ™te imperiul, în 330, el mută capitala acestuia în partea de est È™i anume în Constantinopol (actualul Istanbul).

Urmează o perioadă în care Italia îÈ™i pierde din importanță în cadrul imperiului È™i devine o simplă provincie, fiind practic abandonată de împăraÈ›ii care au urmat, ajungând să fie condusă de o succesiune de conducători de triburi germanice.

 

Evul Mediu

      În perioada ce a urmat au avut loc o serie de fărâmițări È™i invazii străine. Conducători din diferite familii au incercat sa uzurpe tronul italian dupa dispariÈ›ia Carolingienilor, în timp ce multe principate È™i oraÈ™e-stat au încercat să-È™i câÈ™tige autonomia. În anul 951, Otto I cel Mare a invadat Italia È™i È™i-a întărit pretenÈ›iile la suzeranitate asupra tuturor regilor È™i principilor germani din Italia, încoronându-se ca rege al Italiei È™i împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Sicilia a făcut parte din Imperiul Bizantin până în 827, când a fost cucerită de arabii musulmani, după ce aceÈ™tia au asediat Messina È™i Palermo. Sicilia a rămas sub stăpânire arabă până în secolul al XI-lea, când a fost cucerită de normanzi. Ca È™i francii, lombarzii È™i goÈ›ii, nici arabii nu au reuÈ™it să unifice Italia.

De asemenea, prin 1150, multe din oraÈ™ele din nord È™i centru, printre care Milano, Genova, Pisa, FlorenÈ›a, VeneÈ›ia È™i Roma, s-au organizat ca niÈ™te comunități separate. În 1152, Sfântul Imperiu Romano-German redobândeÈ™te control asupra nordului Italiei.

 

Renașterea

        RenaÈ™terea este marcată de o revoluÈ›ie în artă, arhitectură, È™tiintă, filozofie, societate. În secolul al XIII-lea, Italia este lovită de o epidemie devastatoare care a produs multe victime, "Moartea neagră” flagel care loveÈ™te o mare parte a Europei.

OraÈ™ele-stat renascentiste se aflau într-o competiÈ›ie acerbă, care adesea cauza conflicte militare. Cele dominante erau: Milano, VeneÈ›ia, FlorenÈ›a, Statul Papal È™i Regatul Neapolelui. Constantinopolul, capitala Imperiului Roman de Răsărit căzuse în 1453 sub influenÈ›a Imperiului Otoman care de asemenea învinsese È™i VeneÈ›ia. În 1454, aceste cinci oraÈ™e-stat dominante reuÈ™esc să obÈ›ina stabilitatea politică printr-un acord încheiat, în urma căruia îÈ™i menÈ›ineau fiecare sfere de influență separate. Teama în faÈ›a Imperiului Otoman le obligă să colaboreze.

 

Primul Război Mondial

 În iulie 1914, asasinarea arhiducelui Ferdinand provoacă Austria să declare război Serbiei. Italia continuă să rămână neutră.

DeÈ™i Partidul Socialist Italian îÈ™i menÈ›ine poziÈ›ia tradiÈ›ională de neutralitate, Benito Mussolini, unul din membrii săi proeminenÈ›i, se opune acestui punct de vedere. La scurt timp, Mussolini este demis din partid, dar îÈ™i lansează propriul ziar È™i pledează pentru intervenÈ›ia de partea Marii Britanii, FranÈ›a È™i Rusia. Italia intră în război alături de aceste țări, având ca promisiune anumite teritorii, dar era nepregatită din punct de vedere industrial È™i militar È™i având ca susÈ›inere numai o mică parte a populaÈ›iei. Încă nu îÈ™i revenise în urma campaniei dezastruoase din Libia. În Italia,Primul Razboi Mondial a adus moartea a peste jumătate de milion de militari, o economie devastată È™i un puternic sentiment de frustrare datorită neîndeplinirii promisiunii privind teritoriile ce ar fi fost câÈ™tigate ca recompensă pentru participare la război.

 

Al doilea Război Mondial

    În 1933, Hitler ajunge la putere în Germania. Italia, îngrijorata de ambiÈ›iile naziÈ™tilor, se îndreaptă către FranÈ›a È™i Marea Britanie. TotuÈ™i, după invazia din Etiopia din 1935, Liga NaÈ›iunilor impune sancÈ›iuni împotriva Italiei. Pe 10 iunie, Italia declară război FranÈ›ei È™i Marii Britanii în încercarea de a prelua controlul asupra Canalului Suez, dar britanicii resping trupele italiene. La 28 octombrie 1940, Mussolini ordonă invadarea Greciei, dar grecii reuÈ™esc cu succes să respingă trupele invadatoare. Hitler încearcă să ajute trupele italiene, dar armata sa suferă mari pierderi pe frontul din Albania. În iunie 1944, Roma este complet eliberată. În mai 1945, ultimele trupe germane din Italia se predau.

 

 

 

 

​

Foot Tracks on Sand

Despre Italia

  • Italia oficial  Republica italiană  este un stat unitar, republică parlamentară, aflat în Europa de Sud.

  • Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată È›ară a Europei.

 Splendoarea Italiei depășeÈ™te arta, gastronomia È™i moda: È›ara este una dintre cele mai perfecte opere ale naturii È™i oferă o diversitate extraordinară începând de la culmi alpine È™i lacuri glaciare din nord până la cratere vulcanice È™i grote turcoaz în sud. Se pare că în această È›ară totul este creat prin sentimente È™i emoÈ›ii. Orice oraÈ™ este o comoară. Nu este de mirare că odată ajunÈ™i în Italia, turiÈ™tii se reîntorc

Milano-main-850x450.jpg

Obiective turistice

1. Milano

  • Fiind principal oras al Italiei este situat in una dintre cele mai dezvoltate zone ale Italiei in Campia Lombardiei.

  • Orasul este recunoscut ca una din capitalele modei si design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasa prin casele de moda si cochete magazine, cum ar fi cele de pe via Montenapoleone sau din renumita Galleria Vittorio Emanuele II din Piazza Il Duomo.

       Principalele repere culturale si turistice sunt: Domul din Milano, Bazilica San Lorenzo, Biblioteca Ambroziana, Pinacoteca di Brera, Teatro alla Scala, Biserica Sant' Ambrogio, Castelul Sforzesco, Gara Centrala

shutterstock_245507692.jpg

2. Venetia

  • Cu o istorie remarcabilă si plină de evenimente, orasul care in secolul al XVIII-lea era unul dintre cele mai rafinate orase din Europa acelor vremuri.

  •  Orasul dogilor cum mai este supranumita VeneÈ›ia este un obiectiv turistic de referintă al Italiei. Împreuna cu Padova, VeneÈ›ia sunt constituite intr-o zona metropolitană. 

3. Fontana di trevi  Roma

  • Lângă Palazzo Poli la intersectia a trei străzi ale Romei din districtul Trevi, se afla cea mai mare si renumită fantana din Roma, unanim apreciată si ca una dintre cele mai cunoscute din lume.

Fontana di Trevi construita in secolul al XVIII-lea dupa proiectul arhitectului Nicola Salvi, imbina elemente a doua stiluri: clasic si baroc. Fontana di Trevi a fost restaurata in 1998 fiind dotată si cu pompe de recirculare si este una dintre atracțiile majore ale Romei.

4. Pompei si Herculaneum

  • RamaÈ™iÈ›ele impresionante ale oraselor Pompei si Herculaneum, îngropate de erupÈ›ia Vezuviului din anul 79, ofera o imagine completă si vie a societaÈ›ii si a vieÈ›ii de zi cu zi la începutul erei noastre.

  • O caracteristică specială a Pompeiului este bogaÈ›ia de graffitiuri mâzgălite pe zidurile sale, inclusiv unele mai deocheate.

  • Săpaturile arheologice realizate aici au scos la iveală un oras in stil roman, frumos conservat cu o multime de case, baruri, bai publice, bordeluri, restaurante si locuri de divertisment. 

florence-2353567_1280.jpg

Ponte Vecchio Florenta

Unul dintre cele mai vechi poduri din piatra din Europa, Ponte Vecchio (Podul Vechi) din Florenta este o cale de legatura peste Raul Arno, avand construite spatii care initial erau utilizate in Evul Mediu de macelari si mestesugari.
In prezent aceste spatii sunt utilizate ca magazine de suveniruri, bijuterii si arta; in secolul al XVII-lea spatiilor initiale li s-au adaugat noi spatii. In vecinatatea acestuia se afla alte doua poduri la fel de vechi: Ponte Santa Trinita si Ponte alle Grazie.
In perioada romana pe locul actualului pod se afla un pod de lemn utilizat la trecerea raului de renumita sosea romana Via Cassia, fapt atestat de un document din anul 996. Podul are trei segmente ale caror arce au deschideri de 27 de metri, cel principal avand o deschidere de 30 de metri

Jam Cookies

Mâncare tradiÈ›ională specifică Italiei

Pizza

download.jpg

Pare atât de uÈ™or de făcut, dar în realitate, a face o adevărată pizza este o artă È™i necesită mult mai mult decât doar câteva ingrediente simple, cum ar fi coca peste care se pun roÈ™iile, brânza mozzarella, uleiul de măsline extra virgin È™i busuiocul.Cea mai faimoasă aromă este Margherita.
Legenda spune că această mâncare tradiÈ›ională italiană a fost creată în 1889 de napolitanul Raffaele Esposito, când Margherita de Savoia (Regina Regatului Italiei) a vizitat oraÈ™ul.

Paste

paste-bolognese.jpg

Sunt pregătite cu ingrediente populare È™i oferă celor care le încearcă o experiență unică datorită gustului său intens. sortimentele de paste poartă È™i ele denumiri italiene, precum: penne, spaghetti, maccheroni, tagliatelle, fusilli, bucatini, gnocchi, orechiette, rigatoni etc. Ele sunt cunoscute astăzi la nivel mondial nu sub nume asiatice, ci sub nume specifice italien

Burrata – Apulia

burr_0.png

AÈ›i auzit cu siguranță de Burrata; acest produs italian este în esență o brânză mozzarella umplută cu resturi de mozzarella È™i smântână. În această regiune a Italiei, cunoscută local ca Puglia, există o mulÈ›ime de magazine de brânzeturi de unde se poate cumpăra sau să mânca o burrata proaspătă, de exemplu în Bari, Martina Franca, Andria sau Corato. Acest tip de brânză uimitor s-a născut în Italia în oraÈ™ul Apulian Andria la începutul secolului al XX-lea. Alte lucruri de È™tiut? Datorită prospeÈ›imii sale, burrata ar trebui să fie consumată în 24 – 48 de ore, de la producÈ›ia sa.

Gelatto

gelato_flickr.jpg

Ca È™i în cazul cuvintelor pasta È™i pizza, gelato a devenit un termen universal recunoscut pentru un anumit tip de îngheÈ›ată artizanală. Gustul gelato, fie într-o ceaÈ™că, fie într-un cornet, este una din acele plăceri incontestabile ale vieÈ›ii care merg mână în mână cu atmosfera magică a Italiei în întregime.

bottom of page